Endodonție

Image
Endodonție

Endodonție

Tratamentul enodontic rezolvă problema pulpei dentare infectate în urma complicației unei carii, a unei fracturi dentare care expune pulpa la contactul cu bacteriile. Scopul intervenției este menținerea funcționalității dinților și păstrarea dinților naturali, cu efecte pozitive asupra sănătății întregului organism.

Ce structură are dintele?

  • Partea vizibilă este coroana, iar cea aflată în interior este rădăcina, cu pulpa internă.
  • Dintele este compus din mai multe straturi: smalț, dentină, cementum, pulpă.
  • Smalțul este un țesut puternic mineralizat, cel mai rezistent din organism.
  • Dentina are structură poroasă, este mai fragilă și are sensibilitate ridicată la stimuli.
  • Cementum este o substanță calcificată care permite ligamentelor să lege dintele de os.

Ce trebuie să știi despre pulpa dentară?

  • 1

    Care este structura internă a pulpei dentare? Pulpa este un țesut moale format din vase de sânge, vase limfatice, nervi și țesut conjunctiv, aflat într-o cavitate pulpară, în interiorul dintelui. Fiecare dinte are o masă pulpară a cărei dimensiune diferă în funcție de tipul de dinte. De exemplu, este de 4 ori mai redusă la incisiv decât la molar.

  • 2

    Ce rol are pulpa dentară? Încă de la apariția fiecărui dinte, asigură dezvoltarea și vitalitatea dintelui, hrănindu-l prin vasele de sânge și de limfă. Structură sensibilă, protejează dintele, avertizează asupra agresiunilor. Când dintele este afectat printr-o carie complexă sau printr-o fractură, apare durerea înregistrată de pulpă.

  • 3

    Care sunt semnele unei pulpe afectate? Îmbolnăvirea pulpei dentare se resimte prin durere persistentă, ascuțită, în interiorul dintelui, care iradiază la dinții vecini și la osul maxilarului. Sensibilitatea este crescută la cald și la rece, la loviri, chiar la simple atingeri ale dintelui afectat, care se decolorează.

  • 4

    Ce se întâmplă cu dintele obturat? Integritatea pulpei dentare asigură vitalitatea dintelui natural și conservarea sa pe o perioadă lungă de timp. Dintele poate trăi și fără pulpă dentară, dacă este extrasă, fiind hrănit de țesuturile din jur. Dintele va fi funcțional, dar o perioadă mult mai limitată decât un dinte sănătos, care nu a suferit o obturație.

Ce oferă serviciul de endodonție de la BRAȘOVEANU DENT? 

Medicul nostru endodont apelează la tehnici și proceduri specifice. Evaluează și diagnostichează afecțiunea, pentru a alege tratamentul corect. Atunci când este necesară intervenția pe canal, anesteziază local, curăță camera alveolară, sterilizează cu substanțe antibacteriene, apoi umple canalul radicular cu substanțe de obturație. Noi salvăm dintele natural prin tehnici și aparaturi moderne, cu ace rotative, flexibile, din titan și nichel, prin proceduri fără durere, care asigură confortul și siguranța pacientului.