Profilaxia Dentară
Respectarea rutinei zilnice de curățare corectă a danturii, evaluarea periodică de întreținere, la cel mult 6 luni și tratamentele dentare profilactice, de curățare profesională regulată, realizate în cabinetul dentar întrețin dantura sănătoasă, în maximum de confort și siguranță, cu evitarea complicațiilor costisitoare.
Beneficiile profilaxiei dentare:
Tratamente dentare profilactice:
Prevenirea apariției leziunilor carioase se face prin periaj de cel puțin două ori pe zi, cu mișcări circulare, de la rădăcină spre vârf, al limbii și al pereților interiori ai obrajilor, folosind pastă de dinți care conține fluor, bicarbonat, digluconatul de clorhexidină etc. Este indicată utilizarea aței dentare și a periuței interdentale, pentru îndepărtarea resturilor alimentare, a apei de gură cu substanțe anti-tartru, precum Clorhexidină. Înnoirea periuței dentale manuale și înlocuirea capului periuței electrice se realizează o dată la 3 luni, pentru a evita încărcarea cu microbi. Respectarea periajului dentar corect încă din copilărie împrospătează respirația, păstrează echilibrul oral, previne apariția afecțiunilor dento-orale.
Inflamarea, înroșirea și sângerarea gingiilor în mod spontan sau la periaj, retracția gingivală, mobilitatea dinților sunt semne ale bolii parodontale. Cauza cel mai des întâlnită este contactul prelungit cu biofilmul bacterian, acumularea plăcii bacteriene mineralizate sub formă de tartru supragingival (alb-gălbui, ușor moale) și subgingival/ seric (maroniu, dur). Detartrajul îndepărtează tartrul și poate încetini sau stopa evoluția parodontezei, fiind indicat o dată la 6 luni. Detartrajul clasic se realizează manual, cu ajutorul chiuretelor, la nivel supragingival, iar la nivel subgingival, cu al pilelor și al chiuretelor. Detartrajul modern, cu ultrasunete, desprinde mai rapid, mai complet și mai puțin dureros tartrul.
Tartrul se poate acumula în zone puțin accesibile periajului zilnic sau celorlalte tehnici de igienă orală zilnică. Periajul profesional utilizează perii electrice și paste de dinți profesionale, ușor abrazive, care îndepărtează tartrul și din aceste zone greu accesibile. Curăță petele superficiale de pe suprafața dinților și uniformizează albul dinților. Periajul profesional este o procedură non-invazivă, non-agresivă și non-dureroasă care precedă tratamente dentare cosmetice, ortodontice sau alte tratamente profilatice. Poate fi urmat de o altă procedură profilactică, Air Flow, care lustruiește suprafața dintelui cu un jet de apă și aer sub presiune. Periajul profesional este recomandat a se face o dată la 6 luni.
Tratamentele profilactice dentare se adaptează fiecărei vârste. Profilaxia la copii constă în rutina de igienă de la apariția primilor dinți, vizita la stomatolog după 3 ani, când apare dantura provizorie. Stomatologul indică și realizează fluorizare și sigilare pentru profilaxia leziunii carioase și a sensibilității dentare. Fluorul este un mineral cu efect de întărire a dinților. Fluorul devine toxic pentru organism în anumite cantități și atacă smalțul, putând provoca fracturi dentare, de aceea este indicat să fie aplicat de către specialist, în geluri sau paste speciale. Pentru o mai mare eficiență, fluorizarea se face după de periaj și detratraj și precedă sigilarea. Acoperă șanțurile și fosetele cu un strat de sigilant care protejează de carii și permite o periere mai eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene.
Proflilaxia afecțiunilor dentare la BRAȘOVEANU DENT.
Specialiștii noștri susțin importanța tratamentului profilactic și a recunoașterii afecțiunilor orale în stadii incipiente. Intervenția rapidă în cazul celor grave, precum cancerul oral, salvează viață.
Evaluarea stomatologică periodică și educarea pacientului în respectarea igienei zilnice orale fac parte din strategia de prevenție medicală BRAȘOVEANU DENT. Sună și beneficiază de tehnicile și aparatura modernă de detartraj cu laser, Air Flow, produsele profesionale de curățare, fluorizare, sigilare!