Stomatologie Pediatrică

Image
Stomatologie Pediatrică

Stomatologie Pediatrică

Afecțiunile dentare apar de la vârstele cele mai fragede. În copilărie și adolescență, dantura are un rol important în vorbire și alimentație, în dezvoltarea danturii mature. Stomatologul deține pregătirea necesară pentru îngrijirea specială, adaptată caracteristicilor danturii de lapte.

Ce afecțiuni tratează stomatologia pediatrică

  • Gingii inflamate prin acumularea plăcii bacteriene, din cauza igienei defectuoase
  • Carii, prin afectarea smalțului, care este mai subțire decât la dinții maturi
  • Dinți crescuți strâmb, din cauze ereditare sau funcționale
  • Pierderea timpurie a dinților, în urma accidentelor, a îngrijirii incorecte
  • Dinți sensibili, ciobiți, crăpați, neuniformi ca dimensiune și distanțare, bruxismul

De ce trebuie îngrijită dantura timpurie

  • 1

    Care sunt cauzele afecțiunilor dentare pediatrice? Dinții de lapte au smalțul mai fragil decât dinții definitivi. Unele alimente, băuturi acidulate, zaharate, excesul de carbohidrați, periajul incorect și incomplet al danturii provoacă acumularea plăcii bacteriene. Alimentele prea dure, fierbinți sau înghețate afectează smalțul. Anumite antibiotice, precum Tetraciclina, îngălbenesc suprafața dinților.

  • 2

    Ce rol are dantura provizorie? Pentru copilul mic, sănătatea și funcționalitatea sistemului oror-dentar sunt decisive pentru hrănire și vorbire. În adolescență, aspectul danturii este important pentru stima de sine și încadrarea în grupul de prieteni. Căderea precoce a unui dinte de lapte, din cauza unor carii sau acccidente, poate modifica poziția dinților vecini și îngustează spațiile, iar dintele definitiv nu va avea suficient spațiu să iasă.

  • 3

    Ce simptome au problemele danturii la copii? Respirație urât mirositoare, dinți sensibili la cald, la rece, la dulce, gingii inflamate, dureroase, cu sângerări, afte bucale sunt semne care creează un real disconfort copiilor. Obiceiuri precum suptul degetului, folosirea excesivă a suzetei și a biberonului, mai ales după vârsta de 3 ani, scrâșnirea dinților, tendința de a împinge dinții cu limba, indică posibilitatae ca dinții să fie afectați.

  • 4

    Care este profilaxia afecțiunilor orale pediatrice? Grija pentru sănătate orală a copilului mic revine părinților, care trebuie să îl educe privind îngrijirea orală, să supravegheze dacă o respectă și să îl ducă la control periodic, la cel mult 6 luni și de câte ori este nevoie. Familia este cea care ajută copilul să conștientizeze importanța rutinei de îngrijire zilnică și șă renunțe la obiceiurile care sunt dăunătoare.

Pedologii BRAȘOVEANU DENT

Teama copilului de a merge la dentist e de înțeles și poate afecta colaborarea dintre medic și pacient. Mediul prietenos de la BRAȘOVEANU DENT, tehnicile puțin invazive, materialele de lucru moderne, atractive, precum plombele colorate sau anestezicul local cu miros și gust plăcut, reduc teama copilului. Cu  profesionalism, medicii noștri știu ce strategie de tratament să aleagă pentru fiecare pacient în parte.