Cum să avem grijă de dinții noștri?

  • Home
  • Cum să avem grijă de dinții noștri?
Cum să avem grijă de dinții noștri?

Se spune că zâmbetul este unul dintre cele mai frumoase aspecte ale unui om, și este unul dintre primele lucruri pe care le observă ceilalți când te cunosc. Zâmbetul te poate face mai încrezător, mai fericit, mai distractiv. Tocmai de aceea, este important să avem grijă de zâmbetul nostru. Câteodată acest lucru poate implica un pic de efort. 

Cum poți să îți menții dinții sănătoși?

Perierea dinților este extrem de importantă. Te ajută să scapi de bacterii și germeni care pot cauza gingivită sau carii nedorite, lucruri care pot duce la căderea dinților. Recomandarea medicilor este să te speli de cel puțin două ori pe zi, timp de 2 minute de fiecare dată. Ideal e să curățăm atât dinții, cât și limba, și să folosim pastă de dinți cu fluor, pentru prevenirea înmulțirii bacteriilor.

Asigură-te că îți periezi dinții în fiecare dimineață. Placa bacteriană se dezvoltă pe timpul nopții și duce la o respirație urât mirositoare. Folosirea aței dentare atunci când îți cureți dinții, este, de asemenea, foarte importantă. Ața dentară ajută la eliminarea resturilor de mâncare dintre dinți.

Pe lângă periat, te poți folosi și de irigatoarele bucale. Acestea sunt dispozitive de igienă dentară pe care le poți folosi acasă. Folosind un flux de apă, ele pot înlătura placa dentară și reziduurile de alimente dintre dinți și de sub marginea gingiilor. Acest aparat este recomandat în special persoanelor cu afecțiuni gingivale sau care utilizează aparate ortodontice, coroane sau implanturi dentare.

Ce mâncăruri pot cauza probleme dentare?

Anumite mâncăruri pot distruge smalțul dinților, lucru care duce la apariția cariilor sau a altor probleme dentare. Băuturile gazoase, cu mult zahăr, chiar și cele dietetice sunt de evitat. Dulciurile sunt, de asemenea, alimente care duc la apariția cariilor. Nu e necesar să le eliminăm cu totul din alimentația noastră, dar este indicat să le consumăm limitat.

Poți să ai prea mare grijă de dinții tăi?

Da. Indiferent cât de ciudat ar suna. Dacă te periezi de prea multe ori pe zi, sau depăsești 4 minute la o periere, poți distruge smalțul de pe dinți. Acest lucru, după cum am menționat și mai devreme, poate duce la apariția cariilor. Un alt lucru de evitat, pe lângă periatul prea mult, este periatul prea apăsat. Din nou, acesta poate distruge smalțul și poate irita gingiile, lucru care duce la apariția bacteriilor.

Așadar, pentru a avea dinți sănătoși este esențial să ne periem dinții de 2 ori pe zi, să folosim ață dentară și să evităm mâncărurile și băuturile dulci, cu aciditate crescută. Un alt lucru extrem de important este controlul periodic la medicul dentist. Acesta se va asigura că dinții tăi sunt în cea mai bună formă, iar clinica noastra oferă chiar acest lucru. Specialiștii noștri îți vor verifica amănunțit dinții și îți vor recomanda pașii pe care trebuie să îi faci pentru o dantură perfectă.