Decanul Facultății de Medicină Dentară din Iași: Avem stomatologi, dar deficitul de asistenți medicali e enorm

  • Home
  • Decanul Facultății de Medicină Dentară din Iași: Avem stomatologi, dar deficitul de asistenți medicali e enorm
Decanul Facultății de Medicină Dentară din Iași: Avem stomatologi, dar deficitul de asistenți medicali e enorm

Decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF „Gr.T. Popa” din Iași, Norina Consuela Forna, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iași, a declarat joi presei că în România există un mare deficit de asistenți medicali stomatologi.

„Avem 1.500 de medici dentiști în județul Iași și doar 30 asistenți medicali stomatologi care deservesc activitatea cabinetelor și clinicilor de medicină dentară. Asta înseamnă că deficitul este enorm”, a spus Norina Forna, care este și vicepreședinte la nivel național al Colegiului Medicilor Stomatologi.

Potrivit acesteia, situația nu este întâlnită doar în Iași, scrie Agerpres.

Norina Consuela Forna a spus că în medicina dentară privată există această criză a asistenților medicali stomatologi, întrucât de mai mulți ani în toate facultățile din țară a fost sistat acest program de studiu din lipsa adresabilității de la acel moment.

„În spațiul medicinii dentare private avem o criză de asistenți medicali, întrucât în toate facultățile de medicină dentară din țară s-a sistat programul de studiu pentru asistenții stomatologi. Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. Asta înseamnă fie o reprofilare a asistenților de medicină generală, acest lucru s-a produs prin specializarea la locul de muncă, fie s-a realizat prin efectuarea studiilor la școlile postliceale, însă nu la studii de licență. Din acest punct de vedere, noi, cei de la Facultatea de Medicină Dentară din Iași, am înființat și acreditat un program de asistente medicale de profilaxie care va începe din toamna anului 2020. Programul este al doilea din țară. Practic, asistenții licențiați în acest domeniu vor putea profesa oriunde în Europa și în lume”, a menționat decanul.